Discursul pe care preşedintele Klaus Iohannis îl va susţine miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg este o “ocazie pentru noi să întărim ce ne propunem la nivelul Uniunii Europene”, a declarat marţi eurodeputatul PSD Victor Negrescu, conform Agerpres.
“Sper să profităm de această oportunitate pentru a profila România la nivel european, a exprima aşteptările noastre ca stat la nivelul Uniunii Europene, să vorbim inclusiv despre problemele pe care le au fermierii din România şi ce aşteptări avem din partea Comisiei Europene, să vorbim despre românii din diaspora şi cum dorim să modificăm legislaţia europeană în aşa fel încât să beneficieze de mai multe drepturi şi oportunităţi şi să vorbim, de asemenea, despre situaţia din regiune, Ucraina, Republica Moldova, dar şi despre cum putem să ne asigurăm că fondurile europene ajung mai rapid la noi în ţară, fie că vorbim de fonduri structurale, fie că vorbim de PNRR”, a spus europarlamentarul la o întâlnire cu jurnalişti români în PE, la Strasbourg.
“Este o ocazie pentru noi să întărim ce ne propunem la nivelul Uniunii Europene şi sper ca preşedintele să facă aceste lucruri în intervenţia pe care o va avea în faţa legislativului european”, a adăugat Negrescu.
Discurs și consultări
Preşedintele Klaus Iohannis se va adresa miercuri plenului Parlamentului European, în cadrul dezbaterii ‘This is Europe’, ca urmare a unei invitaţii primite din partea preşedintei legislativului comunitar, Roberta Metsola.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul deplasării la Strasbourg, Klaus Iohannis va avea şi consultări cu Roberta Metsola pe teme de actualitate de pe agenda UE şi cu privire la priorităţile pentru 2024.
Şeful statului va prezenta, în plenul PE, viziunea sa asupra soluţiilor la principalele provocări cu care se confruntă UE în prezent şi va pune accentul pe acţiunile comune care trebuie întreprinse pentru a apăra şi promova interesele cetăţenilor europeni, precum şi bunăstarea şi securitatea acestora, mai arată sursa citată.
Seria de dezbateri ”This is Europe” din cadrul Parlamentului European a fost demarată în 2022, la scurt timp după declanşarea războiului împotriva Ucrainei. În perioada 2022-2023, s-au desfăşurat 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, scopul fiind de a reafirma valorile europene şi unitatea, de a consolida dezbaterea democratică pe teme de actualitate şi de a genera o viziune consistentă privind viitorul proiectului european.