În urma declarației făcute de Șeful Statului Major, Gheorghiță Vlad, care a susținut că starea armatei noastre este una critică și că ar trebui ca populația să fie pregătită în caz de război, se cere o lege nouă.
Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, crede că în acest moment, condițiile de pregătire pe care le au oamenii, inclusiv salariile militarilor și inclusiv această nevoie de o rezervă sunt critice pentru Armata Română.
“Aceste prevederi au fost selecționate pentru legea 446. Din păcate, nu a existat o sensibilitate politică la aceste schimbări, deși s-a vorbit foarte mult despre acest lucru.
Alături de această lege și de ce spunea Gheorghiță Vlad, este absolut adevărat și alte proiecte pe care le-am lăsat în acel moment și care s-au blocat ba la ministerul de Finanțe, ba în drumul spre Guvern.
Era vorba de un nou statul al cadrelor militare care să aducă mai multe beneficii oamenilor.
În acest moment, condițiile de pregătire pe care le au oamenii, inclusiv salariile militarilor și inclusiv această nevoie de o rezervă sunt critice pentru Armata Română”, a declarat Dîncu la Antena 3 CNN.
Vasile Dîncu, despre deciziile premierului
Fostul ministru susține că ar trebui să ne întrebăm ce se întâmplă cu rezerva sau cu condițiile în care se pregătesc militarii.
„Dacă pe vremea mea era premier Marcel Ciolacu, cu siguranță că l-aș fi convins și ar fi fost mai simplu să treacă această lege.
Reacția pe care a avut-o premierul a fost una care ține de înțelegerea rolului pe care îl are premierul și politicienii. Să nu uităm, militarii se pregătesc pentru război. În fiecare zi se pregătesc pentru cel mai rău scenariu.
Premierul și noi, politicienii, trebuie să evităm un război. Sunt două funcții diferite în societate.
Eu sunt sigur că Marcel Ciolacu și guvernul din acest moment se va preocupa să asigure toate condițiile armatei”, a spus Vasile Dîncu.
Legea care ar trebui să pregătească cetățenii româniei în caz de război, presupune:
– O nouă categorie de personal militar voluntar pe teren;
– Pregătire pe timp de pace;
– Cetățenii, bărbați și femei care au vârste cuprinse între 18-35 de ani, să intre voluntar într-un program de pregătire militară de bază.
Militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, de drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizația lunară.
Acestea sunt doar câteva dintre prevederile din această lege care datează din 5 iulie 2022, pierdută undeva printre ministere, pentru avize.