Discuțiile din spațiul public privind organizarea alegerilor locale împreună cu cele europarlamentare, pe data de 9 iunie, au creat multe controverse și dezbateri. Totuși, dincolo de interesele politice și electorale, cei mai câștigați în urma acestei eventuale hotărâri par a fi locuitorii Capitalei. Iar asta nu doar pentru că sondajele arată o șansă infimă a actualului primar de a-și înnoi mandatul, ci mai ales pentru că iminenta schimbare de garnitură de la conducerea Municipalității va însemna, cel mai probabil, și o economie uriașă în buzunarele bucureștenilor.
După cum redacția noastră a arătat în ultima vreme, pe lângă problemele edilitare curente cu care se confruntă cel mai mare oraș al țării, nici banii publici nu par cheltuiți extrem de judicios. Asta pentru că obiceiul proceselor din vremea când Nicușor Dan conducea ONG-ul salvator care l-a consacrat a continuat și în funcția deținută după 2020. Mai precis, acțiunile considerate hărțuire de către diverși pârâți și-au mutat emitentul din sfera asociațiilor direct în birourile PMB. Și aici au fost multe discuții privind etica sau chiar legalitatea conduitei celui mai ales român, după președintele României, în condițiile în care acesta se lupta în sala de judecată, din calitatea de reclamant, reprezentant al societății civile, cu el însuși, ca reprezentant și ales al votanților din Capitală.
Însă problemele s-au agravat, iar multe dosare aflate pe rolul instanțelor, în care edilul a pârât tot soiul de firme, pentru tot felul de mize, au început să primească soluții. Exclusiv defavorabile. Mai exact, după cum arătam aici și aici, doar în ultima lună s-au înregistrat două înfrângeri usturătoare, pentru care despăgubirile se ridică la aproape zece mii de euro. Problema ridicată de mulți este că pentru sutele de procese intentate de Municipalitate, pagubele vor fi proporționale, ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro, sume care vor fi plătite, în final, din banii publici ai contribuabililor.
Situația este cu atât mai gravă cu cât Nicușor Dan a contractat servicii de consultanță juridică suspecte, care la rândul lor presupun cheltuieli uriașe. Curtea de Conturi a fost sesizată privind plata a peste 18 MILIOANE DE LEI pentru servicii de asistență juridică externă doar în 2023, asta deși Primăria are peste 60 de juriști angajați. În plus, activitatea respectivilor avocați este văzută ca suspectă tocmai de către consilierii generali, dintre care unii (de la PNL, USR și PMP) chiar au susținut prin vot încheierea contractelor, după cum a reieșit din video-ul scurs din ședința CGMB și devenit viral.
În acest context, este foarte posibil ca viitorul edil al Bucureștiului să scutească pe locuitorii Capitalei de la plata acestei duble risipe: pe de o parte vorbim de milioanele de euro plătite despăgubiri pentru procese inutile, iar pe de alta de alte milioane de euro cheltuite cu avocați ale căror rezultate le vedem în instanță. Iar la un simplu calcul aritmetic, luând în considerare ritmul sentințelor (circa 5 pe lună) și prejudiciile totale ce pot ajunge la 20 de milioane de euro, reiese că scurtarea cu aproape 6 luni a mandatului deținut de Nicușor Dan poate însemna scăderea cu 90% a pagubei.