În calitate de ambasador politic al proiectului „Inițiativa pentru sănătatea femeii”, platformă dedicată îmbunătățirii politicilor publice privind sănătatea femeilor, știu că femeile din România rămân o categorie vulnerabilă în fața bolilor oncologice.
Cred cu tărie că îngrijirea sănătății femeilor este o provocare societală, care necesită atenția autorităților și a tuturor actorilor care se pot implica în conturarea unor politici publice mai eficiente în gestionarea acestor afecțiuni.
Astăzi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, această afecțiune gravă beneficiază de vizibilitate crescută și ne face mai conștienți de realitățile îngrijorătoare din România.
Reamintesc o parte dintre cifrele cunoscute legate de cancerul la femei:
*Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în România și reprezintă 1 din 4 tipuri de cancer diagnosticate în rândul femeilor;
*Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces la femei, după cancerul de sân;
*România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa;
*1 din 2 bolnavi de cancer din România este de vârstă activă (mai puțin de 65 de ani);
*1 din 3 angajați din România se confruntă cu efecte grave ale sărăciei legate de un potențial diagnostic de cancer;
*9 din 10 persoane din România sunt vulnerabile financiar în cazul unui diagnostic de cancer;
*49% din investigațiile și tratamentul complementar pentru cancer nu sunt acoperite de asigurări.
Este imperativ să ne unim eforturile în astfel de inițiative pentru a schimba această realitate dureroasă. Prin prevenție sporită, management îmbunătățit și asigurarea unei calități superioare a vieții pentru femeile afectate de cancer, putem construi un viitor mai sănătos și mai sigur pentru acestea.