DNA a anunțat că anchetează două nume importante din PNL și PSD. E vorba de prim-vicepreședintele formațiunii liberale Iulian Dumitrescu, suspectat de luare de mită și de primarul social-democrat al Botoșaniului, Cosmin Andrei, bănuit că a măsluit un concurs de angajări în instituția pe care o conduce. Politologul Andrei Țăranu observă o plictiseală a publicului legată de lupta anticorupție, care nu mai naște reacțiile de acum 10-15 ani, susține el într-o intervenție la RFI citat da Rador Radio România.
Vezi și: Dezvăluiri din dosarul DNA: Iulian Dumitrescu, sute de mii de euro pe vacanțe exotice/ Cine este denunțătorul/ Interceptări din dosar
Andrei Țăranu spune la RFI că ”nu e neapărat o ofensivă a DNA-ului, deși folosesc un termen care a fost foarte des folosit, sunt o mulțime de dosare care au ajuns la maturitate, cum se exprima o procuroare binecunoscută acum un deceniu. Pur și simplu, DNA-ul care a avut o perioadă în care a fost mai degrabă discret, acum încearcă să reintre în viața publică și să-și construiască o nouă formulă, mai ales că numirile de la vârful DNA-ului au fost și ele contestate de CSM sau de părți din societatea civilă. Și atunci, acești noi conducători ai DNA-ului încearcă să se legitimeze”.
În opinia politologului, ”faptul că acest lucru se întâmplă în debutul campaniei electorale desigur dă senzația, dar când nu a dat senzația în România, că sunt dosare instrumentate politic. Asta vom vedea, în funcție de rezultatele anchetelor și de hotărârea judecătorilor. Însă fără îndoială, dosarul care a apărut din declarația DNA privindu-l pe Iulian Dumitrescu nu se compară cu ceea ce se întâmplă la Botoșani, unde cel mult vorbim de niște angajări care sunt cu semnul întrebării, pe când aici vorbim de milioane bune care au fost date ca mită pentru contracte și proiecte în ceea ce privește infrastructura”.
A obosit publicul în privința luptei anticorupție?
Andrei Țăranu observă ”un fel de oboseală, un fel de rutinare a publicului. Vă dau exemplul de la Iași. Domnul Alexe care este președinte de Consiliu Județean are foarte multe procese pe rol, multe dintre ele la fel de grave ca ale lui Iulian Dumitrescu și el rămâne, iată, președinte de CJ, face jocurile politice ale PNL-ului la Iași, îl sprijină pe primarul liberal, fost pesedist, Chirica, care și el are multe dosare și așa mai departe, fără ca publicul să pară în vreun fel sau altul exasperat de așa ceva, ceea ce arată că din nefericire, prea multă expunere la subiectul corupției duce în derizoriu mai degrabă corupția, decât actul de justiție”.
Politologul remarcă o diferență de abordare între PNL și PSD în privința dosarelor de corupție: ”Dacă este să facem o comparație între cazul Buzatu, unde PSD-ul a acționat extrem de rapid, în câteva minute a fost o declarație de presă, deși era o zi de duminică, să nu uităm, până la sfârșitul zilei nu doar domnul Buzatu, ci și soția acestuia au fost excluși, suspendați din PSD și așa mai departe, tocmai pentru a face ceea ce se numește în politică damage control, în PNL a existat ieri o tăcere asurzitoare și dacă nu ar fi venit postarea lui Iulian Dumitrescu, că se retrage pe perioada anchetei din toate funcțiile din PNL, nu-și dă demisia din calitatea de președinte al Consiliului Județean, din câte înțeleg, pune PNL-ul într-o situație extrem de complicată, pentru că nu a găsit nici ritmul și nici niște vectori secundari de imagine, care să vină să lămurească foarte repede situația”.