Nu se face peste noapte

Adrian Câciu dă peste mâni FMI după recomandările Fondului pentru menţinerea deficitului: Nu se face peste noapte

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a vorbit despre recomandările făcute de către Fondul Monetar Internaţional la vizita în Bucureşti şi anume o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale, creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii. Social-democratul a precizat că ajungerea la un deficit de 3% din PIB, dorită de către FMI nu poate fi făcută „peste noapte”, ci gradual, în câţiva ani, iar ţara noastră stă mai bine ca alte state care şi-au depăşit ţintele de deficit, în sensul negativ, cum ar fi Spania, Franţa, Italia, Polonia.

FMI măsuri necesare care să aducă 3% din PIB, nivel de încasare care nu poate susţine servicii la standardele UE, să fie crescute încasările din TVA, prin taxarea mai multor produse cu cotă standard. Taxă de carbon pentru politici publice. Taxele pe proprietate. Eliminarea altor facilităţi. TVA mai mare. Chiar şi pensii, eventual, plătite etapizat.

„Depinde cum se citeşte acest comunicat. Până la urmă este misiunea Fondului Monetar Internaţional care este făcută periodic. Ajungerea la un deficit de 3% nu se face peste noapte. Se face gradual, în câţiva ani, pentru că noi avem o discuţie cu Comisia Europeană privind procedura de deficit excesiv şi extinderea acesteia, având în vedere situaţia nu numai ai noastră”, a afirmat Adrian Câciu, joi la Antena 3 CNN.

Ministrul a adăugat că situaţia în Europa nu este una bună, în general, fiind 14 state care au depăşit deficitul de 3%

„Sunt 14 ţări care au depăşit deficitul de 3%. Mai mult decât atât, 14 ţări şi-au depăşit ţintele de deficit pe care şi le-au estimat, în sensul negativ şi le-au înrăutăţit ca rezultate. Ţări puternice. Discutăm de Spania, Franţa, Italia, Polonia. Deci situaţia nu este una bună, în Europa în general, pentru că este un context complicat. Elementele despre care vorbeşte Fondul Monetar sunt principiale, până la urmă. Trebuie să continuăm consolidarea fiscal-bugetară”.

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au recomandat autorităţilor de la Bucureşti o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale, creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, după discuţiile pe care le-a avut cu delegaţia FMI că măsurile de reformă bugetară şi de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 îşi vor face simţite efectele în următoarele luni iar printr-o colectare mai bună în România, vor continua reducerea deficitului.

Şeful Executivului a mai afirmat că delegaţia FMI a remarcat impactul pozitiv al volumului de investiţii directe în economia României şi a identificat în creşterea consumului intern o potenţială sursă de creştere economică pentru anul în curs.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482