Prezent în emisiunea moderată de Ciprian Aron, la Prima News, președintele Consiliului Județean Maramureș, liberalul Ionel Bogdan, a vorbit despre nevoia unor politici publice eficiente la nivelul administrației locale și centrale.
„Noi acționăm pompieristic în prezent. Trebuie să implementăm politici publice eficiente. Din 1968, de la reforma administrativă făcută de comuniști, schimbăm din rău în mai rău. De la cele 3000 de primării existente atunci, am ajuns la 3200, pentru că au apărut altele noi, prin desprinderi. Acest sistem administrativ nu mai este sustenabil astăzi. Trebuie să începem reforma administrativă, cu politici publice reale, în care administrațiile locale să fie implicate, pentru că nu putem comasa o localitate de pe un munte cu alta de pe celălalt munte”, a afirmat președintele Consiliului Județean Maramureș.
În opinia lui Ionel Bogdan, reformele administrative trebuie făcute după alegeri, în 2025. “Dacă în 2025 avem o majoritate parlamentară solidă, putem realiza această reformă administrativă care trebuie să vizeze trei piloni: descentralizarea administrativă, descentralizarea financiară și reorganizare teritorială“.
Președintele CJ Maramureș a prezentat și impactul pozitiv al descentralizării deciziilor, oferind exemplul parteneriatelor dintre CNAIR și Consiliul Județean pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din județ. “În 2020 au fost adoptate două ordonanțe de urgență esențiale, realizate de ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, și ministrul transporturilor de atunci, Lucian Bode, în baza cărora derulăm în prezent parteneriatele cu CNAIR pentru realizarea Podului peste Tisa , a centurilor ocolitoare pentru municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, a drumurilor expres și a pasajelor supraterane de la intrările în Baia Mare. În baza acestui parteneriat, Consiliul Județean gestionează implementarea proiectelor și lucrurile se mișcă mult mai repede, pentru că avem tot interesul să realizăm lucrările într-un termen cât mai scurt”.
Liberalul Ionel Bogdan consideră că aceste măsuri care vizează descentralizarea trebuie continuate și extinse, deoarece reprezintă singura soluție pentru o reformă administrativ – teritorială viabilă .
„Cu determinare și hotărâre, putem realiza în 2025 o reformă administrativă eficientă, bazată pe descentralizarea deciziilor, care să corespundă nevoilor din teritoriu “, a mai precizat președintele Consiliului Județean Maramureș în emisiunea de la Prima News.