Unirea a fost o idee politică care a avut consecințe practice pozitive pentru români, spune președintele Senatului, Nicolae Ciucă, lider PNL, prezent miercuri la Focșani.
„Focșani, Iași și București sunt cele trei orașe-simbol ale Unirii de la 1859: la Iași și la București s-a decis din punct de vedere politic unirea Moldovei și a Țării Românești, iar aici, la Focșani, ea s-a făcut în mod practic, prin desființarea graniței dintre aceste provincii românești. Unirea a fost o idee politică care a avut consecințe practice pozitive pentru români. Unirea de la 1859 este actul de creare a României și, totodată, începutul modernizării naționale”, spune Nicolae Ciucă.
El adirmă că unirea mai arătat ceva: că românii pot trăi mai bine, iar țara se poate dezvolta atunci când are prieteni și aliați puternici, prosperi și moderni, așa cum erau țările europene dezvoltate.
„În istoria unei țări există din când în când momente mai complicate, momente în care sunt diverse lipsuri sau nemulțumiri. Astfel de momente testează solidaritatea dintre noi, ne pun la încercare unitatea. Atunci când astfel de lucruri se întâmplă, avem obligația să ne ascultăm unii pe alții și să facem schimbările care pot fi făcute. Eu am încredere că încercările, odată depășite, ne fac mai puternici și mai încrezători în forțele noastre. Mai mult, am încredere că țara noastră va continua să se dezvolte într-un ritm rapid, iar nivelul de trai al românilor se va îmbunătăți. Cu cât vom fi mai uniți și vom avea mai multă încredere în destinul nostru național, cu atât viitorul pe care ni-l construim va fi mai bun pentru generațiile viitoare. Haideți să menținem spiritul Unirii de la 1859 și să nu uităm niciodată că unirea face puterea”, încheie Ciucă.