‘Ce se întâmplă cu o idee bună în mâinile unui incompetent cu fumuri? Se alege praful’

După şapte zile în care medicii şi farmaciştii au încercat să lămurească ce a vrut să scrie ministrul Sănătăţii în ordinul privind condiţiile în care se pot elibera antibiotice fără reţetă, Alexandru Rafila a ieşit să spună că a greşit „decretul”, au transmis reprezentanţii USR. Aceştia îi solicită premierului Ciolacu să nu mai ţină la conducerea Ministerului Sănătăţii o persoană care şi-a dovedit de prea multe ori incompetenţa şi dezinteresul în ceea ce priveşte finanţarea Sănătăţii, buna funcţionare a spitalelor şi, în final, şansa la viaţă a pacienţilor.

„Ce se întâmplă cu o idee bună în mâinile unui incompetent cu fumuri? Se alege praful. După 7 zile de haos, Rafila a ieşit astăzi şi a spus că a greşit «decretul». Fiul şefului Securităţii din Arad, Rafila e obişnuit cu limbajul de pe vremea lui Ceauşescu. Ai greşit epoca, Rafila, şi România este blestemată să aibă la Ministerul Sănătăţii nu doar pe cel mai leneş ministru al Sănătăţii din istorie, ci şi pe cel mai incompetent! Cum a ajuns Rafila profesor în microbiologie, dacă a greşit un ordin care privea, pur teoretic, singurul domeniu unde ar trebui să priceapă ceva? Şi cine poate emite un «decret» să scăpăm de Rafila?”, a afirmat deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Înainte de publicarea ordinului de ministru ce avea să fie modificat după doar câteva zile, Alexandru Rafila a avut o singură consultare cu reprezentanţii farmaciştilor şi practicienilor, dar nu a ţinut cont de solicitările şi sugestiile acestora.

În plus, ministerul condus de Rafila a întârziat în a lua măsuri ferme împotriva antibiorezistenţei şi a abuzului de antibiotic, în condiţiile în care România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene.

„Bacteriile multirezistente, infecţiile de care oamenii mor în spitale sunt şi consecinţa utilizării fără discernământ a antibioticelor. Sunt şi medici care prescriu «de siguranţă», sunt şi pacienţi convinşi că pentru orice răceală trebuie antibiotic. Rolul autorităţii medicale, al Ministerului, este de a interveni eficient şi credibil, nu cu bâlbe şi erori materiale. Sunt multe alte lucruri de făcut pentru limitarea antibiorezistenţei şi a infecţiilor asociate actului medical. Mult prea multe pentru un ministru care parcă a abandonat totul: spitale, vaccinare, investiţii, finanţare”, a precizat şi Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482