„Nu este deloc aşa, am fost în dialog şi în coordonare cu preşedintele PSD, cu premierul României. Probabil că aţi văzut şi acum o săptămână că am fost la Guvern, când s-au discutat toate aceste revendicări ale fermierilor şi transportatorilor, în fiecare zi aproape am vorbit. Miniştrii noştri cu responsabilităţi sau, mă rog, cu parte din responsabilităţi, pentru că discutăm de domeniul de responsabilitate specific Ministerului Agriculturii şi Ministerului Transporturilor, au avut şi au în continuare contribuţia şi căutăm soluţii pentru că este datoria noastră să căutăm soluţii pentru a rezolva aceste probleme ale oamenilor”, a explicat Nicolae Ciucă, întrebat cum răspunde acuzaţiilor PSD cu privire la faptul că social-democraţii au fost lăsaţi singuri în faţa nemulţumirilor protestatarilor, luni la Parlament.
Ciucă: Vom găsi soluții
Chestionat ce se va întâmpla dacă protestele vor continua, Nicolae Ciucă a răspuns: „Eu cred că vom găsi, cum am găsit de fiecare dată, calea de dialog şi de înţelegere”.
„Este datoria noastră să venim cu soluţii, dumnealor să le înţeleagă şi să le accepte, astfel încât să putem să ne vedem în continuare de treabă, pentru că mai avem o lună, o lună şi jumătate de iarnă şi trebuie să ne preocupăm de ceea ce avem de făcut în domeniu”, a continuat liderul PNL.
Acesta a negat că ar fi fost discuţii cu privire la intenţia ministrului Agriculturii Florin Barbu de a cere demisia comisarului european pe agricultură, legat de problema cerealelor şi a impactului pe care îl are această problemă asupra fermierilor români.
„Nu am discutat despre o astfel de acţiune. Ceea ce este important de spus şi am spus de fiecare dată tuturor reprezentanţilor acestor domenii de activitate, în special fermierilor, pentru că stăm de vorbă cu dumnealor şi trebuie să vedem în ce măsură au contribuit fondurile de la Uniunea Europeană, astfel încât agricultura din România, fermierii din România să poată să beneficieze atât de sprijin, cât şi de fonduri pentru dezvoltare, pentru tehnologizare şi cu toţii trebuie să recunoaştem cât de consistent a fost acest ajutor. Anul trecut, fermierii români primeau, România primea pentru fermieri două miliarde de euro pentru sprijin financiar nemijlocit, aproximativ un miliard pentru dezvoltare, ca atare, anual vin în România aproximativ trei miliarde euro pentru domeniu”, a conchis Ciucă.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat că fermierii din Mureş i-au spus să ceară demisia comisarului european pe Agricultură, dacă nu susţine solicitarea României privind derogarea de la 4% pârloagă pe terenurile agricole iar el trebuie să ducă vocea fermierilor în Consiliul de miniştri. El a anunţat într-o postare că protestul fermierilor din Târgu Mureş se suspendă.