Nereguli grave la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, sesizate din interior/ Facturi de milioane și ciudata apariție a lui George Simion în plin scandal

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat marţi că a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea, în urma neregulilor semnalate de Consiliul de Administraţie. Potrivit unor surse din domeniu, neregulile constatate sunt numeroase, iar la mijloc ar fi și interese politice din partea AUR.

Potrivit surselor, în luna decembrie 2023, Consiliul de Administrație al Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a fost informat de un angajat că există facturi uriașe neachitate de clienții Casei. Valoarea totală ar fi de milioane de euro, iar termenul de scandență ar fi depășit cu mult, fiind un risc financiar major pentru Casa de Comerț Unirea.

Mai grav, facturile neachitate erau emise de Casa Unirea pentru vânzarea unor produse de import către firme din România. Deși însăși menirea Casei Unirea este de a promova și comercializa, către persoane fizice și persoane juridice, produse românești, facturile neachitate erau pentru mărfuri aduse din străinătate, inclusiv sucuri, băuturi energizante, legume din afara UE.

Ciudata apariție a lui George Simion la Casa Unirea

După ce angajatul Casei Unirea a informat Consiliul de Administrație cu privire la nereguli, CA-ul a informat Ministerul Agriculturii. Ministrul Barbu a luat decizia de a trimite Corpul de Control la Casa Unirea, în luna decembrie, pentru a verifica dacă neregulile sunt sau nu reale.

După câteva zile, la inaugurarea unui magazin Unirea lângă București, și-a făcut apariția George Simion. Primit ca o adevărată vedetă și plimbat prin tot magazinul de Mariana Cotoi, directoarea Casei Unirea, liderul AUR a lăudat activitatea Casei și a denunțat presupune „presiuni inimaginabile din partea ministrului agriculturii”. „O să vă închidă ăștia, așa ceva nu este permis în România”, a susținut, sarcastic, George Simion, cu referire la comerțul cu produse românești.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională. Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros. Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

Precizările ministrului Barbu

“Aşteptăm raportul Corpului de Control. Eu nu pot să intervin în Casa Unirea. AGA şi CA mi-au adus la cunoştinţă, am trimis Corpul de Control şi sigur voi lua măsurile cele mai dure, dacă sunt nereguli, inclusiv transmiterea către autorităţile competente de control din România”, a declarat Barbu.

Deşi în momentul de faţă Casa Unirea este viabilă economic pentru că are profit, Barbu a subliniat că rolul Casei Unirea este de a integra fermierii.

Întrebat dacă va schimba modalitatea de selecţie a fermierilor care vor veni să aducă marfa la Casa Unirea, Barbu a mai spus că totul va fi introdus într-un sistem informatic.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482