Ministerul Sănătății a emis o precizare în raport cu acuzațiile lansate de Cătălin Drulă referitoare la programele de monitorizare a pacienților oncologici. Aceștia arată că pacienții cu afecțiuni oncologice beneficiază neîntrerupt de fondurile necesare pentru monitorizare, respingând astfel acuzațiile aduse proiectului de OUG care se află în transparență decizională.
Președintele USR a solicitat guvernului să retragă un proiect de OUG care ar fi eliminat fondurile din programele de monitorizare pentru bolnavii de cancer.
Reprezentanții ministerului arată că acuzația este falsă, pentru că singura modificare a articolului în cauză vizează exclusiv eliminarea COVID-19 din lista afecțiunilor, ca urmare a depășirii situației pandemice din anii precedenți.
”Pentru corecta informare a opiniei publice, Proiectul de act normativ privind Ordonanța Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea altor acte normative în domeniul sănătății, publicat în transparență decizională pe pagina de internet a Ministerului Sănătății se referă la modificarea Art. IX din OUG 44/2022”, se arată în precizarea transmisă de minister.
USR a acuzat Guvernul și Ministerul Sănătății de abrogarea întregului articol, ceea ce ar fi însemnat într-adevăr eliminarea oricăror forme de finanțare pentru programele destinate monitorizării unor pacienți diagnosticați inclusiv cu afecțiuni oncologice.
Acuzația s-a dovedit a fi falsă, conform precizărilor ministerului.
De altfel, în nota de fundamentare publicată pe site-ul ministerului Sănătății se arată foarte clar că motivul modificării articolului este declararea de către OMS a încetării pandemiei de COVID-19.
”Începând cu data de 05.05.2023 a fost declarată de către Organizația Mondială a Sănătății încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică, iar prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 20 din 27.06.2023 se constată încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generate de pandemia de COVID-19, precum și faptul că boala COVID-19 este considerate o boală infecțioasă obișnuită”, se arată în proiectul de Notă de Fundamentare.