Ciolacu, despre proteste: ‘Sunt îndreptățite, ca Guvern trebuia să sesizăm frustrările’

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară, la Antena 3 CNN, că din punctul său de vedere protestele fermierilor și transportatorilor sunt îndreptățite.

„Am încercat să înțeleg de unde au pornit. Din punctul meu de vedere, ca premier, sunt îndreptățite. Era evident, nu sunt lucruri care au trenat sau pe care nu le-am făcut eu în cele 6 luni de mandat, este o frustrare acumulată, a fost pandemia, a fost criza energetică, războiul, afluență de marfă ucraineană, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat le-au cumpărat scump și s-au ieftinit îm primăvară. Deci factori care n-au ținut neapărat de Guvern, dar pe care trebuia să le sesizăm.

Abordarea trebuia diferita între marii și micii fermieri, trebuia facilități axate în special la micii fermieri până la 1.000 de hectare. La fel s-a intamplat si la transportatori, cu camioanele de familie, unde au două camioane și pe care de obicei le șofează singuri. Toate aceste lucruri trebuiau mai mult discutate.

Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități în general. Poate mai întâi ar fi trebuit început dialogul și dacă era opacitate de la Guvern, apoi recurs la astfel de lucruri. Orice grevă aduce prejudicii, ar fi trebuit căutat mai întâi dialogul”, a declarat Ciolacu.

Protestatarii, fermieri şi transportatori cu zeci de camioane şi autoturisme, au blocat în ultimele zile mai multe artere din țară.

„Aproape 99% din revendicările de la ministerul Agriculturii s-au închis. Ce îmi e ciudă e că 90% din revendicări erau bugetate pentru anul acesta (…) Nu rezolvăm nimic dacă blocăm portul Constanța”, a mai spus premierul.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3925