‘Șansele sunt aproape inexistente ca el să ajungă la șefia Consiliului European!’

I se pune capac lui Iohannis: ‘Șansele sunt aproape inexistente ca el să ajungă la șefia Consiliului European!’

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă că şansele ca preşedintele Klaus Iohannis să devină şef al Consiliului European sunt ”aproape inexistente” în orice calcul ne-am poziţiona. ”Pentru ca preşedintele Iohannis să aibă vreo şansă reală din punct de vedere politic, ar trebui ca PNL-ul să câştige alegerile europarlamentare”, consideră el.

”Dacă ne uităm la configuraţia politică din Parlamentul European de astăzi şi proiecţia pentru alegerile de după 9 iunie, în orice calcul ne-am poziţiona, şansele ca preşedintele Iohannis să obţină această funcţie importantă la nivel european de preşedinte al Consiliului European sunt foarte mici”, a declarat, la RFI, Eugen Tomac, relatează News.ro. El a explicat că ”aceste funcţii vor fi negociate politic imediat după 9 iunie şi evident că, între 10 iunie şi 16 iulie, când îşi începe activitatea noul Parlament ales, toate funcţiile importante la nivel european vor fi negociate”, referindu-se la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, funcţia de preşedinte al Consiliului European, preşedinte al Parlamentului şi Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate al UE.

”Pentru PPE, partidul care deţine în prezent preşedinţia Comisiei Europene şi dacă la alegerile din 9 iunie PPE îşi va reconfirma poziţia de cel mai mare partid parlamentar european, prima funcţie pe care o va viza şi a şi anunţat deja că o va susţine pe Ursula von der Leyen pentru această poziţie va fi cea de preşedinte al Comisiei Europene. Pentru a obţine mai multe funcţii din cele patru, este necesar să obţină un scor foarte mare şi evident asta ar însemna, pentru ca preşedintele Iohannis să aibă vreo şansă reală din punct de vedere politic, ca PNL-ul să câştige alegerile europarlamentare în România. Or dacă ne uităm la sondaje astăzi, este mult prea departe acest scenariu. De aceea, din punct de vedere procedural şi politic, şansele ca preşedintele Iohannis să obţină funcţia de preşedinte al Consiliului European în momentul de faţă sunt aproape inexistente”, a declarat Tomac.

Premierul a salutat posibilul succes al lui Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre funcţia de preşedinte al Consiliului European care ar putea reveni României, şeful Executivului precizând că este o şansă reală, pentru că avem un culoar bun, iar Iohannis ar putea prelua această poziţie în luna mai. Premierul a mai arătat că el face propunerea de comisar european şi că ţara noastră nu poate avea acelaşi portofoliu de comisar ca cel deţinut în prezent, pe Transporturi.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4761