Municipiul Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul în care primarul Vergil Chiţac este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru finanţarea unei competiţii sportive fără ca acel contract să fie atribuit în urma unei proceduri publice. Procurorii anticorupţie susţin că prejudiciul în acest dosar este de peste 1,7 milioane de lei.
Consilierii locali din Constanţa s-au întrunit, vineri, într-o şedinţă extraordinară, care a avut un singur punct pe ordinea de zi. Ei au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea constituirii ca parte civilă a UAT municipiul Constanţa cu suma de 1.728.000 de lei, în dosarul penal 94/P/2023, conform adresei numărul 233.383 din 4.12.2023, transmisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Proiectul a fost iniţiat de grupul consilierilor PSD.
Consilierii PNL au avut un amendament la acest proiect, care a fost aprobat. Amendamentul liberalilor prevede că, dacă pe parcursul administrării probelor se modifică prejudiciul, atunci Municipiul Constanţa se constituie parte civilă cu suma rezultată.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat prin votul tuturor consilierilor prezenţi.
Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, este urmărit penal pentru abuz în serviciu de procurorii DNA după ce Primăria Constanţa a finanţat o competiţie sportivă fără ca acel contract să fie atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică, iar banii respectivi au ajuns la o firmă din Monaco, prejudiciul în acest caz fiind de peste 1,7 milioane de lei. În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Constanţa, şi Andrei Talpeş, preşedintele Clubului Sportiv Municipal Constanţa.
“În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entităţi (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanţa, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanţa, Federaţia Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chiţac Vergil, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane şi cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi aprobat finanţarea în totalitate a întregului eveniment. Concret, finanţarea competiţiei sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanţa fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”, arăta DNA.
DNA explică ce s-a întâmplat cu banii
DNA susţinea că prin ”înţelegerea” unora dintre părţi s-ar fi stabilit ca banii rezultaţi din finanţare să ajungă în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, despre care procurorii afirmă că nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului.
De asemenea, Andrei Talpeş este suspectat că “ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federaţiei Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă”.
Procurorii au mai afirmat că în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost viraţi în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanţa.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Primarul Vergil Chiţac declaracă acel contract de finanţare a fost aprobat prin hotărâre a Consiliului Local şi avea viza de control financiar preventiv. El susţinea că banii nu au fost viraţi la Monaco, aşa cum susţin procurorii anticorupţie, ci în contul Federaţiei Române de Yachting, prin Clubul Sportiv Municipal Constanţa.
UPDATE Vergil Chițac a transmis un mesaj public pe acest subiect
Astăzi, prin vot, Consiliul Local s-a constituit parte civilă în dosarul care vizează finanțarea de către Primăria Constanța, prin votul Consiliului Local, a unei etape din competiția de Formula Unu pe apă care a avut loc vara trecută pe lacul Siutghiol. Vorbim despre o etapă a unei competiții mondiale și despre o ocazie excelentă de a promova stațiunea Mamaia în plan internațional. Iată că, prin împrejurări pe care nu le pot comenta în acest moment, am ajuns într-un dosar penal!
Înțeleg votul de azi. Susțin în totalitate și sunt de acord cu poziția consilierilor locali, indiferent de culoarea politică. Consilierii au votat cum era firesc.
Opinia mea o știți și o reiterez răspicat: prejudiciul nu există, pentru că evenimentul a avut loc și s-a desfășurat cu respectarea strictă a legii!
Îmi permit un singur comentariu de amator în ale justiției pe care îl pot face pe marginea acestei situații: Legea prevede ca punctul de vedere al Consiliului Local să fie cerut la momentul în care dosarul trece de Camera preliminară, până la primul termen de judecată. Probabil pentru a prezenta mult mai clar situația celor cărora li se cere exprimarea unei opinii, prin vot. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat. Mă întreb de unde vine această grabă?
Cu aceasta consider subiectul închis! Avem lucruri importante de făcut, lucrări cruciale de derulat și finalizat, toate pentru Constanța și pentru constănțeni.