Avertismentul CSM ignorat! Alina Gorghiu avansează cu interviurile pentru funcții de top în DNA și Parchetul General

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, organizează miercuri un nou interviu cu doi dintre candidaţii pe care i-a propus să ocupe funcţii de conducere la DNA şi Parchetul General, care au primit anterior aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, informează AGERPRES.

Este vorba despre Mihaiela Moraru-Iorga, propusă de Alina Gorghiu ca şefă a Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, şi Remus Popa, propus la şefia Secţiei de urmărire penală din Parchetul General. Cei doi au primit aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM în luna decembrie 2023.

Conform Legii 303/2022, ministrul Justiţiei organizează un nou interviu cu candidatul care a primit aviz negativ din partea CSM şi poate continua procedura prin transmiterea preşedintelui României a propunerii de numire în funcţia de conducere.

De asemenea, după interviu, Alina Gorghiu are posibilitatea să îşi retragă propunerea şi să declanşeze în termen de 60 de zile o nouă selecţie.

Conflictul dintre Mihaiela Iorga Moraru și Laura Codrușța Kovesi

Mihaiela Iorga-Moraru a mai lucrat la DNA în mandatul lui Daniel Morar şi apoi al Laurei Codruţa Kovesi, cu ultima intrând într-un conflict care s-a lăsat cu procese în instanţă.

Astfel, în iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga-Moraru din funcţia de procuror DNA pe motiv că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al secţiei din care făcea parte.

La rândul ei, Mihaiela Iorga-Moraru şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Tot atunci, Mihaiela Iorga-Moraru susţinea că între ea şi Laura Codruţa Kovesi exista o tensiune, determinată ‘probabil’ de faptul că nu a dat curs ‘anumitor solicitări’, referindu-se şi la un dosar în care era implicată Elena Udrea.

CSM a admis cererea de revocare, iar Mihaiela Iorga-Moraru a fost mutată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, însă nu a stat nicio zi acolo, fiind delegată imediat la Parchetul General.

Conflictul dintre cele două a continuat după ce DNA a anunţat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga-Moraru, în biroul său fiind găsite o sumă de bani şi mai multe bunuri neînregistrate.

Ulterior, în noiembrie 2017, Mihaiela Iorga-Moraru a fost pusă sub acuzare de DNA Ploieşti şi trimisă, peste câteva luni, în judecată, pentru că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Florian Walter, care era urmărit internaţional şi cercetat de DIICOT, scopul fiind acela de a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a acestuia. Ulterior, rechizitoriul întocmit de DNA Ploieşti a fost anulat de Instanţa supremă.

Apoi, în februarie 2018, Mihaiela Iorga-Moraru a afirmat la o televiziune că Laura Codruţa Kovesi a chemat-o în birou şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, însă Kovesi a negat că ar fi avut loc o asemenea discuţie.

În iulie 2018, Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce Mihaiela Iorga-Moraru promova la Secţia specială, structură creată pentru a se ocupa exclusiv de infracţiunile săvârşite de magistraţi.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4878