‘Pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP’

Minstrul Justiţiei, Alina Gorghiu, afirmă vineri despre cazul fugarului Cătălin Cherecheş că procedura referitoare la executarea Mandatului European de Arestare este în curs, iar instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului. Ea spune că e bucuroasă că avocaţii fugarilor sunt atât de preocupaţi de condiţiile din penitenciarele României, însă pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP, condiţiile fiind aceleaşi, în funcţie de specificul penitenciarului în care urmează să-şi execute pedeapsa. ”Continuăm şi în 2024 aducerea în ţară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România. În prima săptămână din an au fost aduşi în România 6 fugari”, anunţă Alina Gorghiu.

Statul român îi promite lui Cătălin Cherecheș detenție în condiții speciale: va sta în camerele cele mai luxoase

”Procedura referitoare la executarea Mandatului European de Arestare este în curs. Iar instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului Cherecheş. Atât Ministerul Justiţiei, cât şi Tribunalul Cluj (în speţă, instanţă de executare) au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informaţiile solicitate, printre care şi detalii referitoare la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România. Nu doar în cazul fugarului Cherecheş, ci în orice dosar, dacă ne sunt solicitate condiţiile din penitenciare, transmitem instanţelor străine informaţii cu privire la condiţiile de detenţie din România”, afirmă ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu precizează că această sarcină revine Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar informaţiile transmise privesc atât condiţiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în ţară, cât şi cele din perioada de detenţie propriu-zisă.

”Sunt bucuroasă că avocaţii fugarilor sunt atât de preocupaţi de condiţiile din penitenciarele României. Principiul de la care pornim este că toţi fugarii trebuie aduşi înapoi în România. Când cineva a comis infracţiuni pe teritoriul român şi a fost condamnat de justiţia din ţara noastră, este normal ca el să îşi ispăşească pedeapsa în penitenciarele din România. Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcţii publice şi care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcţii. Pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP. Condiţiile sunt aceleaşi, în funcţie de specificul penitenciarului în care urmează să-şi execute pedeapsa”, arată Gorghiu.

”Continuăm şi în 2024 aducerea în ţară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România. În prima săptămână din an au fost aduşi în România 6 fugari”, anunţă Alina Gorghiu.

Ministrul afirmă că are în lucru, la Ministerul Justiţiei, un proiect de lege prin care costurile aducerii în ţară a fugarilor să fie suportate de aceştia, nu de către stat.

”Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor”, spune Gorghiu.

Alina Gorghiu mai afirmă că totodată, continuă investiţiile în infrastructura sistemului penitenciar.

”Două penitenciare noi au intrat în 2023 în faza de execuţie şi în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenţie. Toate la standarde europene. Pentru ca nimeni să nu mai poată invoca aspectul condiţiilor din penitenciare pentru a se sustrage de la executarea pedepsei în ţară. Ministerul Justiţiei şi instituţiile abilitate iau toate măsurile care se impun pentru ca toţi fugarii să fie aduşi în ţară pentru a-şi ispăşi pedepsele primite, indiferent ce nume poartă aceştia”, mai spune Alina Gorghiu.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3925