Deputatul USR Filip Havârneanu cere Guvernului Ciolacu să nu le ia dreptul la educaţie copiilor din familii cu posibilităţi financiare reduse

„Luni începe şcoala, dar elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit. Deşi transportul elevilor era deja o problemă nerezolvată, deplasarea lor la şcoală fiind achitată tot din buzunarul părinţilor, noua hotărâre de guvern din decembrie, nu a venit cu o soluţie, ci cu mai multe incoerenţe şi formulări făcute pe genunchi care afectează din nou, elevii. De pe 8 ianuarie, la ore, ajunge cine poate. Tot anul 2023, copiii au fost determinaţi de Guvern să facă autostopul sau să achite singuri contravaloarea abonamentelor. În 2024, Ciolacu vine de la parafat cu o hârtie care oficializează intenţia PNL-PSD de a face nimic pentru elevi. Anul trecut, în foarte multe judeţe, printre care Botoşani, Iaşi, Suceava, Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie – decembrie”, a scris Filip Havârveanu, vineri pe Facebook.

El a reamintit că împreună cu alţi parlamentari ai USR a făcut demersuri pentru ca transportul elevilor să fie gratuit.

„Împreună cu toţi parlamentarii USR am făcut demersuri constante pentru ca transportul elevilor să fie gratuit şi să nu mai persiste ca o povară birocratică. Am cerut bani de la buget pentru ca mii de copii să nu se mai expună pericolului de a circula cu “ocazia” până la şcoală sau pentru a nu lua în calcul abandonul şcolar cauzat de lipsa banilor de transport. Toate cererile noastre au fost respinse. Ciolacu şi Ligia Deca înţeleg prin educaţie gratuită faptul că ei nu trebuie să se achite cu nimic faţă de învăţământ”, a completat Havârneanu.

Deputatul USR de Iaşi a mai atras atenţia că şi anul acesta şcolar începe cu aceleaşi probleme, din cauza unor politicieni „care se îngroapă în privilegii”, în timp ce finanţările pentru copiii vulnerabili sunt tăiate de pe lista lor de priorităţi.

„Anul 2024 începe cu aceiaşi politicieni fără conştiinţă care se îngroapă în privilegii, în timp ce copiii vulnerabili, mai ales, sunt ţinta tăierilor de pe lista de finanţări. La Iaşi, un copil a murit lovit de tren, în drum spre şcoală, pentru că nu existau locuri în microbuze pentru toţi elevii. Ligia Deca nu discută cu transportatorii că îi creste nivelul de stres. 200.000 de copiii nevăzuţi ai sistemului se întreabă cu ce vor ajunge la şcoală. În România,79% dintre liceeni din mediul rural fac naveta spre liceu. Ei pe jos sau pe banii lor, PNL-PSD, cu limuzina La scară”, a conchis parlamentarul USR.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4878