Analiză CURS – Evoluția partidelor în ultimii 3 ani: datele arată un fenomen spectaculos/ DOCUMENT

Sondajele reprezintă o fotografie de moment, dar o analiză realizată de CURS, în baza sondajelor efectuate în ultimii 3 ani, ne arată o imagine de ansamblu a partidelor politice din România. Această evoluție este radiografia partidelor în actualul mandat al Parlamentului și ne arată date extrem de spectaculoase.

Citește și: SONDAJ CURS – Prima măsurătoare pentru noua alianță de dreapta. Probleme mari pentru PNL

În ultimii 3 ani, cea mai spectaculoasă creștere o înregistrează cei de la AUR. În 2020 au pornit cu un procent de 9,1%, iar scorul maxim al partidului a fost obținut în iulie 2023, atunci când AUR avea o intenție de vot de 20%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, AUR ar obține 19%.

De remarcat că pe aceeași nișă politică ca și AUR se înscrie și Diana Șoșoacă, care ar avea un scor de 5%. Împreună, cele două partide ar avea 24%

PSD are fluctuații

Anul 2020 reprezintă și momentul în care Marcel Ciolacu a preluat frâiele PSD cu drepturi depline. La intrarea în mandatul său de președinte, PSD avea 29,1% și a atins punctul maxim de susținere în octombrie 2021 cu un scor de 39%.

În prezent, PSD s-a stabilizat la 31% și este de remarcat faptul că acest scor se menține de la preluarea guvernării.

PNL a pierdut serios din turație

PNL pare că decontează cel mai mult ”costurile” guvernării, dar și convulsiile interne. În ultimii ani, PNL a avut 3 premieri și 3 președinți de partid, fiecare fiind schimbați cu scandal și mult zgomot de fond: Ludovic Orban a fost schimbat cu Florin Cîțu, iar Florin Cîțu a fost schimbat cu Nicolae Ciucă.

Dacă în anul 2020, liberalii aveau 25,4% intenție de vot, trei ani mai târziu PNL a ajuns la 19%, iar trendul pare să fie unul de stabilizare în jurul acestui scor. Practic, PNL a pierdut aproape 6%, în doar 3 ani din cauza guvernării, dar mai ales din cauza scandalurilor interne și a rupturii partidului.

USR și căderea în abis

În 2020, cei de la USR erau pe cai mari și intrau în Parlament cu 15,6%. Cu doar câteva luni de guvernare și în rest opoziție, USR a reușit să fie printre puținele partide din istoria post-decembristă care să piardă procente în timp ce se află în opoziție. Teoria politică arată că puterea erodează, opoziția crește.

La doar 3 ani distanță, USR are o intenție de vot de 9%, dar fluctuațiile sunt destul de mari de la o lună la alta. Scandalurile interne din USR și rupturile care au avut loc, dar și faptul că partidul a schimbat radical discursul față de justiție ar putea constitui factorii acestui declin.

 

content-image

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482