Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat că 2023 a fost un an dificil, cu nenumărate provocări şi, mai mult ca oricând, evoluţiile internaţionale din acest an au surprins prin intensitate, amploare şi complexitatea consecinţelor, relatează Agerpres.
“Orice final de an este şi un moment al bilanţului. Pentru noi, ca diplomaţi, a ne uita cu atenţie la anul care a trecut este nu doar un exerciţiu util, ci şi obligatoriu, întrucât lecţiile învăţate reprezintă baza solidă a activităţii viitoare. 2023 a fost un an dificil, cu nenumărate provocări. Mai mult ca oricând, evoluţiile internaţionale din acest an care tocmai se încheie au surprins prin intensitate, amploare şi complexitatea consecinţelor. Am fost puşi în situaţia de a gestiona implicaţiile unei situaţii internaţionale complicate, caracterizate de turbulenţe, conflicte şi crize, atât în vecinătatea noastră imediată, cât şi în plan global. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, atacul terorist al organizaţiei Hamas asupra Statului Israel, situaţia umanitară intolerabilă din Gaza, instabilitatea din regiunea Sahelului, tensiunile din alte zone ale Orientului Mijlociu sau din regiunea Indo-Pacifică – toate acestea au reprezentat şi continuă să reprezinte ameninţări fără precedent în istoria contemporană, care pun în pericol ordinea internaţională bazată pe reguli”, a transmis Odobescu în mesajul cu ocazia anului nou.
Ea a adăugat că în faţa războiului, a insecurităţii, a radicalismului, singura soluţie este determinarea şi curajul de a le înfrunta – prin efort continuu, dialog susţinut şi perseverenţă.
“Este ceea ce diplomaţia românească s-a străduit să facă pe tot parcursul acestui an. În mod inevitabil, ne-am concentrat mai atent asupra vecinătăţii noastre, însă condiţiile globalizării au făcut necesar să ne raportăm cu o implicare sporită şi la evoluţiile de pe glob. Aceasta a presupus o viziune largă de politică externă, pe care ne-am asumat-o. Consider că România a făcut-o cu responsabilitate şi cu succes, atât prin acţiunea proprie, cât şi ca parte a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice”, a menţionat ministrul de Externe.
Luminiţa Odobescu a precizat că “ne rămân multe de făcut pentru 2024”, dar este evident că în 2023 România a făcut paşi importanţi pentru atingerea obiectivelor sale de politică externă.
“Nu sunt semne că 2024 va fi mai puţin dificil decât anul care se încheie. Însă păşim în noul an cu încredere şi optimism, clădite pe succesele menţionate, dar şi pe încrederea în profesionalismul, seriozitatea şi, nu în ultimul rând, coeziunea echipei Ministerului Afacerilor Externe. Avem linii clare de acţiune, care pleacă de la protejarea şi promovarea intereselor şi securităţii României şi a cetăţenilor români. Politica noastră externă va fi caracterizată de continuitate, anticipare şi reacţie. Vom continua, aşadar, să lucrăm în direcţiile consolidării Uniunii Europene, susţinerii Ucrainei şi respingerii agresiunii Rusiei împotriva acesteia, consolidării securităţii în regiunea Mării Negre, întăririi capacităţii de apărare a NATO, extinderii Parteneriatului Strategic cu SUA, susţinerii parcursului european al Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei şi al statelor din Balcanii de Vest, identificării unei soluţii de durată la conflictul din Orientul Mijlociu, aprofundării parteneriatelor noastre cu statele cu care împărtăşim aceleaşi valori”, a mai spus aceasta.