Se schimbă buletinele românilor – Guvernul calcă accelerația pentru trecerea la cărțile de identitate cu cip (Video)

Guvernul a decis ca pentru următorii 5 ani, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani să beneficieze de gratuitate la eliberarea cărţii de identitate electronice, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. El a precizat că vor beneficia de gratuitate şi cei cărora le expiră cartea de identitate şi cei care îşi pierd buletinul sau este deteriorat în urma unei calamităţi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că în şedinţa de guvern s-a luat o decizie privind cartea de identitate electronică, care va deveni o normă în viitor.

„Pentru a încuraja şi pentru a stimula adopţia acestei noi forme de identificare multiplă în era digitală, Guvernul a decis ca pentru următorii 5 ani, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani, deci se califică pentru a primi carte de identitate, să beneficieze de gratuitate la eliberarea acestei cărţi de identitate. De asemenea, aceeaşi regulă se va aplica şi pentru persoanele care au deja o carte de identitate şi va expira la termen, în următorii cinci ani, sau pentru cei a căror carte de identitate a fost deteriorate, pierdută sau distrusă într-o calamitate natural şi în urma unei cereri”, a spus Constantin.

Mihai Constantin a mai spus că există un proiect pilot în judeţul Cluj pentru eliberarea acestor cărţi de identitate în baza căruia s-au eliberat deja în jur de 17.000 de cărţi de identitate.

„Aceste finanţări sunt susţinute prin PNRR şi sunt estimate la 150 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt estimaţi în următorii 5 ani la 5 milioane.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4878