a inventat o funcție nouă

Postarea reprezentantului diplomației române în SUA, Andrei Muraru, ocazionată de petrecerea dată de vicepreședintele american, Kamala Harris, cu prilejul Crăciunului, conține o referire cel puțin neelegantă. Apropiat al președintelui Iohannis și aflat în conflict deschis cu Marcel Ciolacu, continuă seria gafelor, după admonestarea publică a premierului de la vizita acestuia în America.

Citește și: Semnal de la Casa Albă: în plin război cu Marcel Ciolacu, ambasadorul României în SUA a fost primit de Kamala Harris

Dorind, probabil, să se laude cu prezența la o festivitate unde cel mai probabil au participat toți ambasadorii acreditați la Washington, Andrei Muraru a scris: “M-am bucurat împreună cu Andreea de petrecerea de Crăciun în stil american, invitați de Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la reședința sa oficială. I-am mulțumit doamnei Vicepreședinte pentru prietenia sa nestatornică pentru România”.

Imprudența sau necunoașterea ariei semantice a cuvintelor din limba română l-au determinat, astfel, pe domnul ambasador, să afirme că prietenia vicepreședintelui american pentru România este “mișcătoare, instabilă, schimbătoare, variabilă, capricioasă, inconstantă, inconsecventă, inegală, neserioasă”, conform Dicționarului de sinonime, care oferă aceste echivalențe pentru termenului “nestatornic”.

Ulterior, alertat probabil de comentariul prompt la postare, făcut de cineva care a parcurs cu seriozitate gimnaziul, Andrei Muraru a corectat, însă captura indica eroarea indiscutabilă, care la un asemenea nivel poate fi considerată intolerabilă

În plus, sintagma “al doilea domn” nu este deloc uzuală în relațiile diplomatice, fiind un soi de “găselniță românească”, o expresie inventată, probabil din “puțul gândirii” slugarnice. Analogia “prima doamna” – “al doilea domn” nu este doar fragilă din perspectiva teoriilor de gen, susținute frenetic, alături de alte “corectitudini politice” de catre domnul ambasador, însă este și imposibil de generalizat, întrucât doar SUA au funcția de vicepreședinte. Drept urmare, întregul sistem de relații internaționale nu putea institui o reglementare protocolară pentru o excepție.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4624