România şi-a pierdut independenţa energetică

S.O.S România susține că ultimul audit realizat de Curtea de Conturi arată că România şi-a pierdut independenţa energetică, importă mult mai multă energie decât exportă, iar preţurile cu care cumpără energie sunt mult mai mari decât cele cu care o exportă.

„În perioada 2022 – 2023, România a înregistrat cea mai mare creștere a prețului la energia electrică din întreaga Uniune Europeană. În mod concret, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai mici au fost în Luxemburg (+3%), Austria și Germania (ambele +4%) și Polonia și Bulgaria (ambele +5%)”, se precizează într-un comunicat de presă al partidului.

Potrivit sursei citate, pe segmentul energetic a fost introdus în prima parte a anului trecut plafonarea preţului energiei electrice.

„Plafonarea a fost realizată la valoarea prețului pieţei din Trimestrul I 2022 (când preţurile au avut valorile cele mai ridicate). De atunci, preţurile bursiere au scăzut permanent (de exemplu, în Trimestrul III 2023 au ajuns să fie la un nivel de sub 20%, comparativ cu nivelul plafonat).

Cu toate aceste, preţurile plafonate de Guvernul României au rămas raportate la nivelul record din Trimestrul I 2022, ceea ce a asigurat profituri absolut imense pentru traderii de energie.

Prin menţinerea acestor măsuri neadaptate contextului actual de pe piața energetică, cei care au de pierdut zilnic sunt românii și IMM-urile naţionale românești, care plătesc un preţ al energiei ce nu mai are legătură cu preţul real, ci este determinat artificial prin plafonarea realizată la un nivel maxim de preţ.

Fiecare zi care trece fără reglementarea acestei situaţii reprezintă un câstig major pentru traderii de energie și o pierdere pentru toţi românii de rând”, se mai precizează în comunicat.

În acest context, Partidul S.O.S. România solicită revizuirea politicilor guvernamentale aplicate în domeniul energetic și actualizarea acestora la condiţiile actuale de piață, astfel încât preţul plătit de către fiecare român și de către fiecare IMM naţional să fie un preț corect axat pe criteriile de cerere – oferta de pe piaţă și nu să fie dictată de alţi factori politici și de alte interese.

„De asemenea, în Programul de Guvernare al Partidului S.O.S. România domeniul energetic este un domeniu prioritar, fiind propuse măsuri concrete de creștere rapidă a capacităţilor de producţie și de optimizare a măsurilor legislative din domeniu, pentru ca energia electrică și gazele naturale produse în România să fie disponibile fiecărui român și IMM național la preţuri corecte suportabile, astfel încât resursele naționale să fie utilizate în folosul fiecărui român și nu în folosul unor multinaţionale, care externalizează profitul obţinut pe seama bogăţiilor naturale ale României”, potrivit comunicatului citat.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3925