Este bun. Bani avem, nu ne plângem

Alina Gorghiu, după ce a văzut bugetul Ministerului Justiției pentru 2024: Este bun. Bani avem, nu ne plângem

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri seară, că ministerul pe care îl conduce are bani suficienţi în bugetul pe anul viitor şi a anunţat că în România se vor construi două penitenciare noi, precum şi mai multe sedii de instanţă. De asemenea, potrivit ministrului, sunt bani prevăzuţi şi pentru onorariile avocaţilor din oficiu.

”Eu sunt un ministru care găseşte că bugetul este bun pe 2024. Ne concentrăm să servim acest interes public prin actul de justiţie. Avem foarte multe investiţii în derulare, pentru că Ministerul Justiţiei se ocupă de sediile de instanţă, de dosarul electronic, se ocupă de multe lucruri care cred eu că aduc plus valoare la finalul zilei atunci când facem socoteala fiecare dintre noi”, a declarat Alina Gorghiu, vineri seară, la TVR Info.

Potrivit acesteia, în anul 2024 va începe construcţia a două noi penitenciare în România, la Buzău şi în Prahova.

”Avem proiecte mari de investiţii şi sper eu ca anul 2024 să însemne începerea proiectului de două penitenciare. Unul dintre aceste contracte l-am semnat deja la începutul lunii decembrie. Vorbesc de un nou penitenciar la Buzău şi sper să semnăm unul nou şi pentru Prahova. Vom avea 3.000 de locuri noi modernizate în Sistemul Penitenciar. Statul român a plătit foarte mult pentru condiţiile din penitenciare. Dealtfel tot acest flux de fugari pentru care noi plătim o grămadă de banişi alocăm o grămadă de resurse se întâmplă pentru că unii condamnaţi în România fug afară, invocă din când în când condiţiile din penitenciareşi uite că unii mai sunt şi crezuţi. Atunci a trebuit, ca urmare a unor condamnări la CEDO să îmbunătăţim în mod accelerat aceste condiţii în penitenciare şi o facem ca să închidem automat şi problema fenomenului fugarilor”, a precizat Alina Gorghiu.

Ea a anunţat, totodată, şi construirea de noi sedii pentru instanţele de judecată.

”Pe de altă parte, avem nevoie de săli de judecată la standarde europene. Şi am avut norocul să merg în foarte multe judeţe. În patru dintre ele am inaugurat instanţe noi, fie că vorbim de Târgu Jiu, fie că vorbim de Slatina, fie că vorbim de Târgovişte sau de Târgu Mureş, mai avem încă 20 în diverse etape. Deja unele sunt la nivelul la care se construieşte la ele. În Argeş de exemplu avem gradul de execuţie 98 la sută pe instanţa din Costeşti. Horezu la fel, în ianuarie sper să putem să inaugurăm şi acea instaţă. Vorbim de aparatură, tehnologie nouă şi de dosar electronic. Asta înseamnă că fiecare cetăţean va avea un acces la justiţie mult mai simplu, prin mijloace electronice”, spune Gorghiu.

De asemenea, ministrul Justiţiei a precizat că sunt bani şi pentru onorariile avocaţilor din oficiu.

”Bani avem, avem vreo 5 miliarde şi jumătate credite de angajament şi vreo 3 credite bugetare. Nu ne plângem, avem acoperire şi pentru onorariile avocaţilor din oficiu, pentru că aşa cum ştiţi, sunt aproape 200.000 de români la nivel naţional, care au diverse cauze în instanţe, dar nu au posibilităţi materiale astfel încât să angajeze avocaţi şi atunci statul român şi în aceste situaţii trebuie să îşi apere într-un fel cetăţenii vulnerabilişi punem la dispoziţii asistenţă juridică”, a adăugat Gorghiu.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4624