Vulgară, agresivă, insultând şi vociferând, injurioasă, brutală, binară, demagogă

Senatoarea româncă Diana Şoşoacă, care a crescut în sondaje şi se află pe locul trei, visează la o ”Românie Mare” şi agită hărţi cu o Românie care se extinde în Bulgaria, în Republica Moldova în Ungaria şi până în Ucraina, o revendicare naţionalistă care îşi are sursa în perioada dintre cele două războaie mondiale, scrie Le Figaro.

”Forţele de ordine ucrainene atacă preoţi români! Unde este Guvernul de la Bucureşti? Zelenski, nemernicule, lasă românii în pace! Ciolacu, le împrumuţi bani blestemaţilor ăştia de ucraineni? Trădătorule! Îţi vinzi naţiunea, minţi poporul român la televizor, manipulezi opinia publică, manipulatorule! Perversule! Iudo! Ucraineni, nu vă atingeţi de români şi de credinţa noatră! NATO, UE, Statele Unite, îi apăraţi pe aceşti nemernici? Pe aceşti criminali? Nişte  mizerabili! Opriţi masacrul românilor în Ucraina! Daţi-ne teritoriile înapoi!”, o citează cotidianul francez pe senatoarea româncă.

În aceşti termeni ”înfloriţi” s-a exprimat senatoarea Sana Şoşoacă la 9 noiembrie, pe Facebook, scrie Alexis Feertchak.

”Evenimentul, politic dacă nu literar, ar putea părea derizoriu dacă această aleasă din judeţul Iaşi nu s-ar afla pe poziţia a treia în sondaje în vederea alegerilor prezidenţiale prevăute în noiembrie 2024”, comentează el.

”Sigur, Diana Şoşoacă este încă foarte departe de a se muta la palatul prezidenţial Cotroceni, la Bucureşti”, adaugă el.

Însă, apariţia ei în studii de opinie nu este tocmai nesemnificativă, odată ce senatoarea zguduie scena politică românească – atât pe fond, cât şi ca formă, comentează ziaristul francez.

”Vulgară, agresivă, insultând şi vociferând, injurioasă, brutală, binară, demagogă, epitetele nu sunt de ajuns să califice stilul acestei candidate, care cântă refrenul clasic al împărţirii poporului împotriva elitelor într-o ţară în care social-democraţii şi liberalii îşi împart puterea după lovitura de stat care a înlăturat regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu în 1989”, continuă el.

Diana Şoşoacă ”nu poate fi redusă însă la această cântare populistă puternică şi prea puţin melodioasă, pentru că apără o viziune politică şi chiar geoopolitică clară şi tranşantă, care poate fi rezumată prin expresia «Romania First», sloganul trumpist”, scrie ziarul.

O ”suveranistă în favoarea unei ieşiri din Uniunea Europeană (UE), visceral antiamericană, ea se uită galeş la Rusia, pe care o asigură de «neutralitatea» sa în Războiul din Ucraina, o ţară vecină a cărei implozie îşi imaginează că ar putea fi în folosul unei Românii lărgite”, scrie Le Figaro.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482